Billede Credits: pixabay

Hvad Er Bokeh?

22. November 2021

Har du også undret dig? Hvad dælen er det der "Bokeh" som alle taler om? Jamen så er du kommet til det rigtige sted, her får du et svar der er så nemt at forstå, som jeg kan forklare det.

Bokeh,  stammer fra japansk, den helt rigtige stavemåde er faktisk "boke" og ikke "bokeh". Men det er et udtryk der er adapteret fra tale og blevet populariseret som "bokeh". "Bokeh" kommer fra japansk og "h" blev tilføjet fordi alle amerikanere udtalte det som "Coke" eller "Joke".

Ligemeget hvad der er korrekt eller forkert at sige, så er udtrykket Bokeh i fotografi og videooptagelser, altså det man siger om delen der er sløret. Man kan sige at et objektiv giver en flot "Bokeh" hvis det er nogle lækre cremede slørede detaljer.

Typisk er bokeh noget der kommer ved brug af hurtige objektiver der lukker meget lys ind. De har en brændvidde (f) med et så lavt tal som muligt. Nogle af de hurtigste objektiver kommer under f1.0 - typisk betyder det også at de har et meget småt fokuspunkt, og resten er helt sløret.

Dette, sammen med en så stor sensor som muligt, giver en dejlig cremet "bokeh" eller "dybdeskarphed" på dansk. Dette er noget som nyere iphones laver FAKE med deres kamera app og kalder det "portræt mode" dette er dog ikke det samme, fordi her er bokeh lavet digital og ikke med et objektiv.

Du læser teksten på en artikel, som er udarbejdet, fremstillet og skrevet, for at tilgodese avxperten